Vad ska man tänka på när man väljer begravningsbyrå?

När en närstående eller familjemedlem dör så är det en svår och känslosam tid. Samtidigt som man bearbetar sorgen så finns det många detaljer som ska avklaras. Det kan vara allt från bouppteckning, hantera olika delar till begravning och ta hand om dödsboet. Listan kan göras lång. Ibland har den anhörige redan förberett en del detaljer inför begravningen och redan valt en begravningsbyrå. Men ibland måste man som anhörig hitta en begravningsbyrå. Det finns många olika begravningsbyråer och det kan vara svårt att välja. En bra begravningsbyrå stöttar dig genom hela processen och hjälper dig att ta beslut. En begravning behöver inte vara dyr utan en mindre ceremoni kan vara precis lika vacker som en dyr.

Välja rätt begravningsbyrå

Det finns inte ett enda svar på det. Olika personer har olika behov och preferenser. Men några grundläggande tips inför valet är:

  • Det underlättar många gånger att anlita en begravningsbyrå i närheten. Det enklaste är att söka online där man också kan läsa hur andra upplevt servicen.
  • Fundera på om du vill anlita en större begravningsbyrå såsom exempelvis Fonus eller en mindre fristående byrå. Bägge har sina fördelar, de större har i regel fler tjänster men även mindre har många gånger heltäckande service.
  • Besök dem på plats så du kan få en känsla av vad du kan vänta dig. Du kan då också diskutera lite olika delar av själva ceremonin.

En begravning kostar och priserna kan variera mycket. Lite beror på vad du önskar för kista, storlek på ceremonin och om du planerar en större minnesstund efter ceremonin. Fundera gärna igenom detta innan du pratar med begravningsbyrån. Det kan också vara så att den anhörige har en försäkring som täcker vissa delar. Det är svårt att prata om döden med varandra. Men för att underlätta i framtiden kan det vara en mycket god idé att skriva ner allt man har förberett. Allt från hur man vill begravningen till var man kan finna testamentet.

Behöver du hjälp med det juridiska eller andra frågor?

En del begravningsbyrå har heltäckande tjänster och du kan få hjälp med det juridiska. Det kan vara extra skönt om man är flera inblandade och man slipper ta olika diskussioner om tolkningar gällande vad den avlidne egentligen hade för avsikter. Några punkter som man kan höra sig för om begravningsbyrån kan hjälpa till med är bouppteckningen och arvskiftet. Oftast har begravningsbyråer mycket bra kontakt med Skatteverket och andra myndigheter. Då slipper man själv försöka hitta rätt blanketter och leta rätt på vilka myndigheter man behöver kontakta.

En begravningsbyrå kan också koordinera många olika aktörer. Det kan vara att ha bra kontakter med städfirmor, cateringföretag, blomsterbutiker och många andra. När det kommer till priser så varierar dessa mellan olika begravningsbyråer och därför är det bra att inhämta offerter.