Vad jobbar en rörmokare med för uppgifter?

Rörmokare, rörläggare eller VVS-montör. Kärt barn har många namn, men vad är det egentligen dom gör om dagarna? Förkortningen VVS står för Värme, Vatten och Sanitet och det är alltså inom detta område dom har sina arbetsuppgifter. Det handlar alltifrån reparationer till installationer och ingen dag är den andra lik för den som är verksam i yrket.

Installationer

Rörmokaren är viktig vid olika typer av renoveringar, till exempel i badrum, kök och tvättstugor. Då handlar det ofta om att dra nya rör och ledningar till olika typer av installationer så som diskmaskin, tvättmaskin och toalettstol. Det är även dess uppgift att koppla in dessa på ett fackmannamässigt sätt.

Andra installationer som en rörmokare ägnar sig åt är när det gäller värmepumpar och varmvattenberedare samt pannor och element.

Akuta åtgärder

En rörmokare åker ofta ut på akuta uppdrag av olika slag. Har du haft stopp i avloppet eller en ledning som stått och droppat vatten har du troligen också haft besök av en rörmokare. Dom har rätt kunskaper och verktyg för att avhjälpa dom flesta problem som har med just vatten och ledningar att göra.

En vanlig dag

En rörmokare har i regel en firmabil utrustad med alla typer av verktyg han eller hon kan tänkas behöva för att utföra olika typer av jobb. Troligen har personen ett par jobb inbokade under dagen, både hemma hos privatpersoner och hos företag. Dessutom kan akuta uppdrag tillkomma under dagen och det är vanligt att man erbjuder jour, eftersom problem kan uppstå vilken tid på dygnet som helst.

Många är anställda på någon typ av VVS-firma men det finns också dom som arbetar på större industrier eller andra företag. Då går arbetsuppgifterna främst ut på att underhålla system och se till att dom är i gott skick, samt åtgärda eventuella fel som uppstår.

Det är också vanligt att stora fastighetsbolag har en egen rörmokare anställd, för att snabbt och enkelt kunna avhjälpa problem inom värme, vatten och sanitet.

Varför ska man anlita en rörmokare?
Kanske tror du att du kan dra om dina ledningar och koppla in nya maskiner och produkter på egen hand men det är sällan en bra idé. Att mixtra med vatten kan ge kostsamma och jobbiga konsekvenser i form av vattenskador och det är onödigt att chansa.

Har man valt bort alternativet är dessutom risken stor att ditt försäkringsbolag kommer neka ersättning eftersom jobbet inte är utfört av en fackman.