Hur mycket kostar det att anlita en rörmokare?

Många drar sig för att beställa arbeten från en rörmokare för att det känns dyrt men i många fall kan det vara nödvändigt, för att inte drabbas av till exempel vattenskada. Bristen på yrkeskunniga gör att priserna är höga men vid akuta fall får man helt enkelt ta smällen.

Exakt hur mycket det kommer att kosta beror lite på vad det är man behöver hjälp med – och framförallt hur lång tid det kommer att ta eftersom dom flesta i branschen tar betalt per arbetad timme.

Timpris

Dom flesta rörmokare tar betalt per timme, där priset kan skilja sig en del beroende på var i landet man befinner sig. I stora städer är det högt tryck på yrkesgruppen och väntetiderna kan vara långa – därför kan dom också ta ut ett högre pris.

Erfarenhet är också något som ofta avgör priset men generellt ligger det någonstans mellan 450 – 600 kronor per timme att anlita en rörmokare. Det kan alltså vara värt att jämföra några olika firmor – om tiden finns.

Högre pris vid jour

Det finns flera olika tillfällen då man kan ha ett akut behov av att anlita en rörmokare och många har jour under kvällar och helger. Har man drabbats av översvämning i tvättstugan, om man har hittat en ledning som brustit eller liknande behöver man snabbt få tag på någon som kan komma och åtgärda felet.

Att anlita en rörmokare under jourtid är givetvis dyrare än under ordinarie arbetstid. Vi har kollar priserna hos en firma i Stockholm som erbjuder jour under just kvällar och helger och man får då betala så mycket som drygt 1700 kronor per timme.

Det är alltså en ganska rejäl ökning men har man ett akut problem lönar det sig knappast att vara ”dumsnål”, eftersom skadorna kan bli desto kostsammare ju längre man väntar. Dom flesta brukar dock erbjuda att göra en ”quick fix” i den mån det går, för att sedan komma och slutföra arbetet under ordinarie arbetstid.

Lägre pris med ROT

När man anlitar en rörmokare är det dock bra att veta att man har rätt att utnyttja ROT-avdraget. Det kan ge ett lägre pris på arbetskostnaden för en rörmokare stockholm, upp till 50%, så ofta behöver det inte alls bli så dyrt som man först tror när man läser prislistorna hos olika firmor.

ROT gäller även om man anlitar en rörmokare under jourtimmar, vilket kan vara skönt att veta om man står i källaren med vatten upp till knäna och funderar på vad man ska ta sig till.

Tips

Behöver du anlita en rörmokare är ett bra tips att be om prisuppgifter från några olika firmor. Timpriset ligger som sagt någonstans runt 450–600 kronor i timmen, vilket kan innebära en stor skillnad om det gäller ett jobb som tar många timmar.

Däremot kan det vara klokt att anlita en rörmokare med fina referenser och ett gott rykte även om det innebär att man får betala lite mer, än att välja första bästa firma som kanske inte känns helt hundra.