Egen firma som gör badrumsrenovering?

Funderar du på att starta en egen städfirma finns det lite olika form av hjälp att få beroende på hur din situation ser ut. Det är Arbetsförmedlingen (AF)som bedömer om du kan få något som de kallar för ”stöd till start av näringsverksamhet”. Det är det som brukar kallas för starta eget-bidrag. Det finns även annan ekonomisk och praktisk hjälp att få. Vi ska ge några exempel.

Vad krävs för att få ett starta eget-bidrag bidrag?

AF tittar på hela din situation och gör en bedömning om du kan bli anställd eller om det är bättre att starta ett eget företag. Har du tänkt starta en städfirma eller badrumsrenovering-firma tittar de igenom din affärsidé och din affärsplan för att se om det finns en chans att lyckas med företaget. Det man räknar på är om din affärsidé räcker till en hållbar lösning på lite längre sikt.

Hur länge kan man få bidraget?

Du kan få bidrag i högst sex månader. I vissa fall kan ersättning betalas ut något längre om du till exempel blivit sjuk under startperioden eller om någon myndighetsprocess hakat upp sig och dragit ut på tiden. Sex månader går väldigt fort så det gäller att satsa rejält för att bygga upp företaget och bygga en kundbas.

Vad finns det för andra bidrag?

Beroende på var du bor kan du få hjälp att starta ett företag via Tillväxtverket eller regionen/länsstyrelsen. I en del av landet där man vill gynna företagsklimatet och stärka sysselsättningsgraden har du större chanser att få hjälp än i ett storstadsområde. En del bidrag går att kombinera med varandra så det kan bli en ganska stor skillnad på den ekonomiska hjälpen du kan få. Det kan alltså löna sig att fråga olika instanser.

Vilken praktisk hjälp finns att få?

Innan du startar ditt företag kan du via AF få kunskaper om städning. Det kan handla om regler och bestämmelser kring olika typer av städning. Idag finns det även ett miljötänk i samhället så att städa klimatsmart är en värdefull kunskap. Sekretessbestämmelser är ett annat område som du behöver känna till

Det här kan du lära dig genom att gå en utbildning via AF eller att få en praktikplats hos ett städföretag. Under den tiden finns det möjlighet för dig att få Aktivitetsbidrag som betalas ut via Försäkringskassan. Du ska spara ditt starta eget-bidrag till den verkliga starten av din städfirma.