Bli av med avloppslukt

Lukt från avloppet och lukt i badrum är inte den trevligaste lukten ditt hem kan dofta. Det kan vara en bidragande faktor till att du inte trivs bra i ditt hem och undviker badrummet där avloppslukten många gånger kommer från. Men som tur är finns det många saker du kan göra för att bli av med avloppslukten. I följande text har vi samlat de bästa knepen för att bli av med ett illaluktande avlopp.

Använd rengöringsmedel

Ett illaluktande avlopp orsakas oftast av bakterier, smuts och ansamlingar som har samlats i avloppet. För att lösa upp stoppen ska du köpa ett rengöringsmedel. Rengöringsmedlet ska vara upplösande och ha desinfekterande egenskaper. Det är olika hur medlet fungerar och därför är det viktigt att du läser på förpackningen eller på produktbeskrivningen hur du ska gå tillväga för att använda rengöringsmedlet. Oftast häller du ner det i avloppet, ibland med en kombination av vatten. När rengöringsmedlet gjort sitt är det viktigt att du fortsätter att använda det med jämna mellanrum för att förebygga att det ska hända igen.

Uttorkat vattenlås

En vanlig anledning till att det luktar avlopp i hemmet är för att vattenlåset har torkat eller gått sönder. Därför kan det vara en god idé att du undersöker det befintliga vattenlåset. För att kontrollera vattenlåset behöver du skruva loss det. Är vattenlåset fyllt av vatten fungerar det som det ska. Om det inte gör det kan du börja med att fylla i vatten igen. Om problemet kvarstår kan det vara trasigt eller torkat och då kan du behöva köpa ett nytt vattenlås och ersätta det med det gamla.

Dold avloppslukt

Förutom att det är viktigt att du rensar och gör rent i golvbrunnen så kan lukten komma från andra ställen. Du kan till exempel kolla bakom tvättmaskinen, under badkaret eller bakom skåp om det är något där som har möglat och därmed sprider en otrevlig doft. Du kan också kontrollera så att duschdraperiet och andra textilier inte har möglat.

Otäta rör

Rör som läcker kan bidra till en viss lukt. Därför ska du  kolla under handfatet och dylikt ifall det läcker. Om du upptäcker att de rör som sträcker sig från toaletten eller från tvättfatet läcker behöver du se till att täta dem så snart som möjligt. Om du inte vet hur du ska gå tillväga för att täta rören är det viktigt att du kontaktar en rörmokare för att det ska bli ordentligt gjort.

Rengör i badrummet

Sist men inte minst kan du jobba förebyggande för att undvika att dålig lukt ska uppstå. Se till att städa och göra rent i och kring toaletten, handfatet och i golvbrunnen.